Gluténmentes étrend finoman
- Benefitt Reform
- 0 értékelés
- 2021. Március 12.
Ha ételérzékenységről van szó, olvashattál már mindenféle információt a témában. - De mit jelent valójában gluténérzékenynek lenni? Érdemes-e gluténmentes élelmiszereket fogyasztanod, ha nálad nem áll fenn az allergia? Melyik diétával tudod összeegyeztetni?
Össze is válogattuk Neked a hozzávalókat a témában, hogy segítsünk az eligazodásban.
Tudtad például, hogy a nyugati országokban a legnagyobb arányban előforduló ételintolerancia a gluténérzékenység?
Ennek alapvetően két típusa különíthető el: cöliákia és a nem-cöliákiás gluténérzékenység.
A cöliákia egy autoimmun betegség, melyre jellemző a gulén-fehérje komplexre adott kóros reakció - vagyis erre az összetett fehérje típusra vagy allergiás. A túlzott válaszreakció hatására a bélkacsok felső rétege elsorvad, ezáltal csökken a tápanyagok felszívódásának mértéke és alultápláltság jön létre. A betegséget nem csupán bélrendszeri-, emésztési panaszok, hanem bélrendszeren kívüli kórállapotok kísérhetik, melyek között a vashiány, valamint a hangulatzavarok és idegrendszeri károsodások is szerepelhetnek. Hosszú távon számos súlyos krónikus betegség is kialakulhat, ezért is nagyon fontos a korai diagnózis és a megfelelő kezelés.
Cöliákia fennálltakor az első és legfontosabb kezelési lehetőség a gluténmentes étrend. A glutént teljesen mellőző étkezést azonban más állapotokban is fontos alkalmazni. Ide tartozik a nem-cöliákiás gluténérzékenység és a búza allergia is.
A glutén egy fehérjecsaládból ered, melynek tagjai között szerepel a búza sikér (glutenin és gliadin fehérjekomplex), a rozs (szekalin), árpa (hordein), zab (avenin) fehérjéje is.
Miből áll a gluténmentes étrend?
A gluténmentes étrend minden olyan természetes alapanyagot magában foglalhat, amelyben nem található a fentebb említett sikér. Számos élelmiszer választható, mint például a friss és párolt zöldségfélék, gyümölcsök, hal, hús, tojás, tej és tejtermékek, valamint a gluténmentes gabonafélék.
Ha belegondolsz, hogy az egészséges táplálkozás legújabb modellje – az okostányér – szerint törekedni kell a bőséges zöldség, gyümölcs, gabonaféle fogyasztására, valamint az alacsony zsírtartalmú, de fehérjében bővelkedő ételek bevitelére, akkor felmerülhet a kérdés:
- Ez a fajta ajánlás nem érvényesülhet a gluténmentes diéta alatt?
Pedig nagyon is érvényesülhet. Léteznek ugyanis olyan alternatív gabonafélék, melyek glutént egyáltalán nem tartalmaznak, ezért nyugodt szívvel fogyaszthatod nem csupán a gluténérzékenység, hanem a cöliákia fennállta esetén is.
Az alternatív gabonafélék tábora igen széles és megfelelő, mértékletes fogyasztása eleget tesz a reform étkezés, - vagyis a különleges alapanyagok, funkcionális élelmiszerek étrendben szerepeltetésének. Így könnyebb megteremteni az egészségmegőrzés szempontjából oly lényeges változatos étkezést. - Feltehetjük a kérdést, hogy mely gabonafélék szerepeltethetők a gluténmentes étrendben?
- Rizs,
- köles,
- hajdina,
- kukorica,
- chia,
- quinoa,
- tápióka.
A gluténmentes alapanyagok, élelmiszerek milyen más típusú étrendbe illeszthetők be?
A gluténmentes élelmiszerek – ha az alternatív gabonaféléket és a gluténmentes lisztkeverékeket is belevesszük – számos étrend alkotórészei lehetnek, melyek között szerepel a vegetáriánus és vegán, valamint a DASH és mediterrán diéta is.
Lássuk, miről is van szó:
A vegetáriánus diéta gyűjtőfogalom, számos irányzata létezik. A vegánok szigorúan csak növényi eredetű ételeket fogyasztanak, a tojás és tej is hiányzik étrendjükből.
Az ovo-lakto vegetáriánusok étrendjében a növényi ételek mellett a tojás és a tej, valamint a tejtermékek szerepelnek. Amíg a lakto-vegetáriánusok csak tejet-, tejterméket fogyasztanak a növényi eredetű táplálékok mellett. A szemi-vegetáriánusok pedig időnként halat, csirkét, valamint tejtermékeket is fogyasztanak.
A vegetáriánus férfiakra 8-17%-kal, a nőkre 6-17%-kal alacsonyabb testtömeg jellemző.
A zöldségfélék, gyümölcsök, gabonák, szója és olajos magvak fokozott bevitele összefüggést mutat az inzulinrezisztencia és 2-es típusú cukorbetegség csökkent előfordulási gyakoriságával.
Epidemiológiai (betegségek elterjedtségével kapcsolatos) vizsgálatok eredményei szerint, az európai és észak-amerikai lakosság körében a hosszú távú, fokozott vörös hús fogyasztása növeli a halálozást, a szív-és érrendszeri betegségek, vastagbél és végbél daganatok, 2-es típusú cukorbetegség előfordulását nők és férfiak körében egyaránt.
Premenopauza korú nők (N= 2397) körében a vegán diéta hatására csökkent HDL-koleszterin és LDL-koleszterin szint volt igazolható. A kedvezőtlen HDL-koleszterinszint csökkentés miatt inkább ovo-lakto vegetarianizmus javasolható. A vegetáriánusok között kevesebb a szív-érrendszeri betegségek, 2-es típusú cukorbetegség, daganatos megbetegedések előfordulási gyakorisága. A vegetáriánus diéta viszont csak akkor jelent szív-érrendszeri védő tényezőt, ha gondosan megválasztott, komplett étrendet biztosít.
A gluténmentes lisztkeverékek és alternatív gabonafélék jól illeszkednek a vegetáriánus étrendbe, mivel általuk könnyebben megteremthető a változatosság, valamint a makro- és mikrotápanyagok megfelelő bevitele.
Mediterrán diéta: az az étkezési minta, amely Görögország, Kréta, Olaszország bizonyos területein terjedt el az 1960-as években. Legfőbb tulajdonságait a következőkben foglalhatjuk össze:
- Növényi alapanyagok gazdag bevitele: minimálisan előkezelt, friss, szezonális, helyi termelőktől származó gyümölcs, zöldség, gabona, olajos mag.
- Napi desszertekben a méz dominál. Édességeket csak hetente néhány alkalommal fogyasztanak.
- Az olívaolaj a legfőbb zsiradék, amit főzéshez, sütéshez egyaránt alkalmaznak.
- Tejtermékek, különösen a sajt és a joghurt, melyet naponta kis mennyiségben fogyasztanak.
- Kis-közepes mennyiségben fogyasztott halak és szárnyas húsok.
- A vörös húsok minimalizálása.
- Jó minőségű borok fogyasztása főétkezés során, mértékletes mennyiségben.
Általánosságban elmondható, hogy a diéta alacsony telített zsírtartalommal rendelkezik, a zsírbevitel az összkalória 25-35 %-a. Az étkezések mellett nagy szerepe van a mozgásban gazdag életmódnak, amely segíti a normál testtömeg megtartását.
A mediterrán diéta összefügg a szív-érrendszeri halálozás-, valamint a szív-érrendszeri betegség kialakulásának rizikócsökkenésével.
Mivel a mediterrán étrend egyik kulcspontja a zöldségfélék gazdag bevitele, valamint a zsiradék gondos megválasztása a húsbevitel minimalizálása mellett, ezért ennek a diétának igen jó kiegészítői, komponensei lehetnek a glutént nem tartalmazó élelmiszerek, gabonafélék, valamint a szőlőmagolaj és máriatövismagolaj.
A DASH diéta elnevezés egy angol mozaikszóból származik: Dietary Approaches to Stop Hypertension, vagyis a magasvérnyomás megállításának diétás szemléletmódja.
Az 1990-es években született diéta lényege:
- a csökkentett sótartalom
- a zöldségfélék, gyümölcsök
- az alacsony zsírtartalmú tejtermékek
- halak, szárnyasok,
- babfélék, olajos magvak dominanciája az étkezésben.
A sózás mérséklése mellett fontos szerepet kap a cukor bevitel csökkentése az édességek, üdítőitalok esetében egyaránt. Emellett a vörös húsok fogyasztásának minimalizálása, általánosságban a zsírbevitel csökkentése. Ez a fajta étkezés alacsony telített zsír – és transzzsírsav bevitelt és mikro-tápanyagokban, rostokban gazdag étkezést biztosít, amellyel fokozható a vérnyomáscsökkentő hatás. Az alábbi ajánlásokat fogalmazza meg:
- Fokozzuk a zöldségfélék, barna rizs, teljes kiőrlésű tészta és a főtt szárazbab bevitelét.
- Olyan ételeket részesítsünk előnyben, amelyekben kevesebb hús, több zöldségféle, gabona található (pl. rakott zöldség).
- Snack-nek, desszertnek gyümölcsöket, vagy olyan ételeket válassz, amelyek alacsony transz-, ill. telített zsírsavtartalommal, koleszterinnel, csökkentett hozzáadott cukorral, sótartalommal rendelkeznek:
- graham keksz,
- rizstorta,
- fagyasztott joghurt,
- pattogatott kukorica só nélkül,
- friss zöldségek.
- Válassz friss, fagyasztott vagy alacsony só-, ill. cukortartalmú konzerv zöldségeket, gyümölcsöket.
Az alábbi táblázat összefoglalja, hogy az egyes élelmiszercsoportokból mennyit javasolt fogyasztani és milyen formában, valamint a gluténmentes alapanyagok helyét és szerepét:
Élelmiszercsoport |
napi 2000 összkalória bevitel esetén (adag mennyiség) |
1 adag |
Példák |
Legfőbb jellemzők |
Gabonafélék |
6-8 |
1 szelet kenyér gluténmentes lisztből fél csésze főtt barnarizs, gluténmentes pizzatészta vagy alternatív gabona (chia, köles, hajdina, quinoa) |
gluténmentes kenyér, zsemle, tészta, barnarizs, sómentes pattogatott kukorica, kölesgolyó, hajdina |
Energia (szénhidrát) és rostforrás |
Zöldségfélék |
4-5 |
fél csésze zöldséglé 1 csésze leveles zöldség fél csésze vágott vagy főtt zöldség |
paraj, sóska, ruccola, zöldbab, zöldborsó, bimbóskel, brokkoli, édesburgonya, stb. |
fontos kálium, magnézium és rostforrás |
Gyümölcsök |
4-5 |
1 közepes méretű gyümölcs, fél csésze gyümölcslé, fél csésze fagyasztott vagy konzerv gyümölcs, negyed csésze szárított gyümölcs |
mangó, grapefruit, narancs, alma, mazsola, stb. |
|
Zsírmentes vagy csökkentett zsírtartalmú tejtermékek |
2-3 |
1 csésze tej vagy joghurt, 30g sajt |
alacsony zsírtartalmú tej, joghurt, sajt |
fehérje és kalciumforrás |
Sovány húsok, szárnyasok, halak, tojás |
6 vagy kevesebb |
1 tojás, 30g hús, szárnyas, hal
|
szárnyas hús bőr nélkül, sovány hús |
fehérje és magnéziumforrás |
Olajos magok, hüvelyesek |
4-5/hét |
fél csésze olajos mag, fél csésze szárazbab |
fehérbab. lencse, mandula, mogyoró, pisztácia, stb. |
energia, magnézium, rostforrás |
Zsírok, olajok |
2-3 |
1 evőkanál margarin, növényi olaj, majonéz, 2 evőkanál saláta dresszing |
olívaolaj, napraforgóolaj, kenhető margarin, light saláta dresszing |
Az összenergia 27%-át fedezze |
Édességek, cukrok |
5 vagy <5/ hét |
1 evőkanál cukor, jam, 1 csésze limonádé |
jégkrém, sorbet, cukor, keménycukorka |
az édességeknek alacsony zsírtartalommal kell rendelkezniük |
Forrás: National Heart Lung and Blood Institute: Your Guide to lowering your blood pressure with DASH
A DASH diéta segít a vérnyomáscsökkentésben, ill. vérnyomás-kontrollban. Szerepet játszik a triglicerid szint (VLDL, LDL) csökkentésben is.
Hogyan támogasd az egészséged még hatékonyabban?
A gluténmentes étrend akkor támogatja az egészségmegőrzést, ha…
- ügyelsz a változatos étkezésre, az élelmiszerek különböző élkészítésére
- a zsírokban bővelkedő ételek csökkentésére, az állati eredetű zsiradék növényi zsírra cserélésére
- a sózás minimalizálására, valamint a zöldfűszerek gazdag használatára
- az alacsony zsírtartalmú tej és tejtermékek gazdag (legalább fél liter) mindennapos fogyasztására odafigyelsz
- naponta többször is fogyasztasz zöldségfélét, gyümölcsöt
- hetente legalább 5x eszel magas rosttartalmú péksüteményt, melyhez jó alapot szolgáltatnak a gluténmentes lisztkeverékek
- naponta 4-5 étkezéssel biztosítod a tápanyagok kiegyensúlyozott elosztását
- kerülöd a cukrozott italok bevitelét, a folyadékot vízzel pótolod.
Egészséges és finom ételek - kompromisszumok nélkül
A gluténmentes lisztek, keverékek, valamint az alternatív gabonafélék elkészítésének igen széles a tárháza. Az alábbiakban bemutatunk néhányat:
Chia magos dödölle póréhagymával: A chia magot előzetesen beáztatom. A burgonyát vízben megfőzöm, összetöröm és zöldfűszerekkel (pl. bazsalikommal, kakukkfűvel), kevés Himalája sóval, valamint a chia maggal összedolgozom. Két evőkanál segítségével galuskákat formázok belőle, majd gazdagon meghintem vékony karikára vágott póréhagymával. Köretként és önálló ételként is fogyasztható.
Töltött paradicsom köles finomsággal: A paradicsom felső részét levágom, majd a magházát eltávolítom. A kölest zöldséglében megfőzöm, majd lereszelt sárgarépával, lilahagymával, apróra vágott lestyánnal, kevés parajdi sóval összekeverem. Köretként és előételként is fogyasztható.
Összefoglalva elmondható, hogy a gluténérzékenység esetében sem kell mellőzni a péksüteményeket. - Hiszen egyre több helyen találkozhatsz gluténmentes zsemlékkel, kenyerekkel, tésztafélékkel, pizzatészta és kenyérlángos porral, liszttel, palacsintatészta-keverékkel, muffin porral. Mivel a glutén (sikér) felelős a kenyértészta szivacsos állagának (lágyságának, tepsiben történő felemelkedésének) kialakításáért, ezért a gluténmentes lisztből készült péktermékek tésztája sűrűbb szerkezetű, tömörebb. Annak ellenére, hogy küllemében, állagában eltérő, mégis léteznek olyan újítások, melyek esetében a gluténmentes liszt, palacsintatészta, muffin alapanyag ízében szinte teljesen visszaadja az eredeti, sikértartalommal rendelkező finomságok aromáját. A gluténmentes élelmiszerek szerepet játszhatnak az egészségmegőrzésben. Számos egészségvédő diétában lehet létjogosultsága, melyek között kiemelhető a DASH, mediterrán és lakto-vegetáriánus diéta.
Ínycsiklandó sütikre vágysz?
Válogass nem csak glutén, de bűntudatmentesen is