Gluténmentes és szénhidrátcsökkentett Pizza, serpenyőben, hasénak, sütőben
Pizza tészta:
Hozzávalók:
- Benefitt Szénhidrátcsökkentett pizza és kenyérlángos lisztkeverék: 200 g
- Benefitt himalája só: 5 g
- tojás: 2 db
- sütőpor 10 g
- olívaolaj: 3-4 evőkanál
- langyos víz: 300 ml
- cukor: csipetnyi
- kakukkfű (elhagyható)
Elkészítés:
Mérjük ki az alapanyagokat.
A pizza lisztkeverékhez adjuk hozzá a tojást, a sót, a sütőport, kevés langyos vizet, az olívaolajat és a kakukkfüvet, majd dolgozzuk ki a tésztát. Ha elkészült, letakarva legalább 30 percet pihentessük hűtőben. Pihentetés után újra dolgozzuk át, osszuk fel 2 részre és gombócozzuk ki.
Kézzel, vagy nyújtófával húzzuk vékonyra és helyezzük rá a pizza sütőlapra. Szórjuk rá a ragut és a mártást, majd 240 fokos, előmelegített sütőben kb. 8 perc alatt süssük készre. Tálaljuk frissen és forrón.
Pizza szósz
Hozzávalók
- 500 g friss paradicsom
- 150 g olasz típusú paradicsom püré
- 100 g vöröshagyma
- 100 ml száraz vörös bor
- 1 db citrom
- 60 g cukornak megfelelő édesítő szer
- só, frissen őrölt bors
- 12 levél friss bazsalikom, és ugyanekkora tömegnek megfelelő friss oregánó
- Feltét ízlés szerint. Pl.: Mozzarella sajt, reszelt trappistasajt, juhtúró
Elkészítés:
A paradicsomot pici kockákra vágjuk össze. Az apróra vágott hagymát olívaolajban pirítsuk meg, majd a száraz vörös bort öntsük bele, amit teljesen forraljunk el. Adjuk hozzá a bazsalikomot, citromfüvet, oregánót. Öntsük rá a paradicsomszószt. Sózzuk, borsozzuk, majd adjuk hozzá a felkockázott paradicsomot. Pirítsuk meg, csepegtethetünk bele citromlevet, adjuk hozzá a kevés édesítőszert és forraljuk össze.
A)
Klasszikus pizza
Hozzávalók:
- 4 db vizes mozzarella golyó
- 200 g juhsajt
- 200 g trappista sajt
- Pici olívaolaj a kinyújtott tészta megkenéséhez
Elkészítés:
A tésztát nyújtsuk ki és kenjük meg olívaolajjal. Kenjük rá az elkészült pizza szószt, majd tegyük rá az igény szerinti feltéteket. Fektessük rá a felkarikázott mozzarella sajtot, csipkedjük rá a juhsajtot. Szórjuk meg a trappista sajttal.
Előmelegített 230 C-fokos sütőben süssük készre.
B)
Calzone
Hozzávalók:
- 4 db calzonénak elegendő pizza tészta
- 4 adag pizza szósz
- 150 g cukkini
- 150 g zeller gumó
- 1 cs újhagyma
- 150 g padlizsán
- 150 g koktél paradicsom
- 150 g sárgarépa
- 4 db mozzarella
A cukkinit vágjuk kisebb hasábokra, a sárgarépát vékonyabb karikákra. A padlizsánt és a zellergumót is kockázzuk fel. A zöldségeket olívaolajon pirítsuk meg, tegyünk rá egy kis őrölt borsot.
A pizzatészta egyik felére tegyük rá a zöldségeket és locsoljuk meg a pizzaszósszal. A pizza másik felét hajtsuk a töltelékre a szélét nyomkodjuk le, majd 230 C-fokos sütőben süssük készre.
C)
Szilvalekváros, grillkolbásszal töltött pizza falatok
Hozzávalók:
- 4 db pizzának megfelelő mennyiségű tészta
- 400 g virslibélbe töltött vékony grill kolbász
- 100 g szeletelt bacon
- 150 g sűrű szilvalekvár
Elkészítés:
A pizzatésztát vágjuk kisebb rombuszokra és kenjük meg vékonyan szilvalekvárral. Tegyük bele a grill kolbászt. Tekerjük fel a tésztát, majd tekerjük bele bacon szalonnába. Süssük készre 230 C-fokos sütőben.