Gluténmentes Lángos szaftos tarjával, salátával
Gluténmentes Lángos szaftos tarjával, salátával
Lángos recept
Hozzávalók 4 db-hoz:
- Benefitt gluténmentes lángos lisztkeverék: 150 g
- tej: 130ml
- Benefitt nádcukor: kevés, 1 g
- Benefitt Himalaja só: csipetnyi 0,5 g
- Gluténmentes szárított élesztő, vagy friss gluténmentes Budafoki élesztő: 12 g
- olaj a tésztába: 3g
- egész tojás: 2 db (vagy 4 db sárgája)
- olaj a sütéshez: 0,4 l
Elkészítés:
A langyos cukros tejben felfuttatjuk a friss élesztőt. (A száraz élesztőt a kimért lisztbe keverjük bele a langyos tejjel együtt.)
Ha elindult, hozzáadjuk a kimért lángos lisztkeverékhez, sózzuk, beleöntjük az olajat, a 2 db egész tojást, jól összedolgozzuk, majd 30 percig szobahőmérsékleten pihentetjük.
Nyújtófával 1 cm vastagságúra nyújtjuk, majd pogácsa szaggatóval, vagy üvegpohárral tetszőleges méretre szaggatjuk. Bő olajban aranybarnára sütjük.
Szaftos tarja
Hozzávalók:
- 600 g sertés tarja
- 200 g vöröshagyma
- 80 g füstölt szalonna
- só, őrölt bors
- 8 g őrölt piros paprika
- 100 g paradicsom,
- 100 g TV paprika
- sótlan alaplé
- mustár
Elkészítés:
A tarját ujjnyi szeletekre vágjuk. Szórjuk meg borssal, sóval, és piros paprikával. A szalonnából olvasszuk ki a zsírt, majd szűrjük le a szalonna zsírját. A szalonnazsírban süssük elő a tarját. A nagyobb szalonna darabokat tegyük vissza a húshoz, majd a megpirult tarja szeleteket vegyük ki a zsírból.
Pirítsunk a sülő zsiradékban apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát. Piríthatunk bele egy kevés paradicsompürét is, majd sózzuk, borsozzuk. Öntsük fel sótlan alaplével, forraljuk fel és tegyünk bele egy kanálnyi mustárt. Pároljuk bele a kis kockára vágott paradicsomot és TV paprikát. Ha szükséges, öntsük fel még egyszer alaplével. Tegyük bele a húst, fedjük le és pároljuk készre.
Saláta
Hozzávalók:
- 100 g füstölt kenyér szalonna
- 300 g tejföl, vagy tejmentes lencsetejföl vagy kókusz joghurt
- 1 db közepes jégsaláta
Elkészítés:
A kis kockára vágott füstölt kenyérszalonnát pirítsuk ki, adjuk hozzá a tejfölhöz, majd keverjük össze a vékonyabb csíkokra vágott jégsalátával.
Tálalás:
Alulra tegyük a lángost, amire rátesszük a szelet húst, meglocsoljuk a hús szaftjával, majd a tetejére halmozzunk a salátából.