Gombás köles rizottó
Instrukciók
- 1. A vöröshagymát megtisztítjuk, felkockázzuk. A fokhagymát megtisztítjuk, vékony karikákra vágjuk. A gombát megmossuk, ha öreg a szára, eltávolítjuk és vékony szeletekre vágjuk.
- 2. Ha van kész alaplevünk, akkor meglangyosítjuk, ha nincs, akkor bio leveskockából készíthetünk egy adagot.
- 3. Egy mélyebb serpenyőbe olajat melegítünk közepes hőmérsékleten, és beletesszük a felkockázott vöröshagymát. 1 teáskanál sóval megszórjuk és 2-3 perc alatt megpároljuk.
- 4. Hozzáadjuk a felkarikázott fokhagymát és a kurkumát, elkeverjük és 1 percig pároljuk.
- 5. A serpenyőbe beletesszük a kölest és a felkarikázott gombát, alaposan átforgatjuk, enyhén megpirítjuk kb. 3 perc alatt.
- 6. Felöntjük a fehérborral, hozzáadjuk a friss kakukkfüvet, néhányszor megkeverjük, és megvárjuk hogy felszívja a köles a bort.
- 7. Merőkanalanként elkezdjük a köleshez hozzáadni az alaplevet. Mindig csak akkor adjuk hozzá a következő kanállal, amikor már felszívta az előzőt. Főzés közben többször megkeverjük.
- 8. Amikor a köles megpuhult és felszívta az összes folyadékot, kivesszük a kakukkfüvet, és hozzáadjuk a vajat, a reszelt parmezánt és a bébi spenótot. Alaposan elkeverjük, hogy a vaj elolvadjon, a parmezán megolvadjon és a spenót összeessen. A végén ízlés szerint frissen őrölt borssal fűszerezhetjük.
200 g Benefitt köles
200 g áfonya
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 tk. kurkuma
1 tk. Benefitt Himalája só
1 dl fehérbor
500 ml alaplé
30 g vaj
30 g parmezán
2 marék bébispenót
2 szál kakukkfű
2 ek. olívaolaj