Hamis "túrógombóc" kölesből
Ha szeretnél egy könnyedebb, mégis laktató alternatívát a hagyományos túrógombócra, ez a kölesből készült változat remek választás! Különleges textúrájával és friss, citromos ízével egy egészségesebb desszertélményt nyújt – tökéletes választás egy hétvégi ebéd utánra vagy akár egy kényeztető nassolásra.
Hozzávalók:
- 6-8 evőkanál köles
- 3 evőkanál búzadara
- 1 tojás
- 1 kávéskanál útifűmaghéj
- 1 citrom reszelt héja
- ízlés szerint édesítőszer
- egy csipet só
- zsemlemorzsa (a forgatáshoz)
- olívaolaj (a zsemlemorzsa pirításához)
- édesített tejföl (a tálaláshoz)
Elkészítés:
- Köles előkészítése: A kölest forró vízben puhára főzzük, majd alaposan leszűrjük.
- Massza összeállítása: A megfőtt kölest összekeverjük a tojással, búzadarával, útifűmaghéjjal, reszelt citromhéjjal, édesítőszerrel és egy csipet sóval. Hagyjuk állni néhány percig, hogy a búzadara megdagadjon és a massza formázhatóvá váljon.
- Gombócok főzése: Egy lábasban vizet forralunk, és amikor a víz bugyogni kezd, óvatosan beleengedjük a gombóccá formált kölesmasszát. Amikor a gombócok feljönnek a víz tetejére, szűrőkanállal kivesszük őket.
- Zsemlemorzsa pirítása: Közben egy serpenyőben kevés olívaolajon aranybarnára pirítjuk a zsemlemorzsát. A megfőtt gombócokat megforgatjuk a pirított zsemlemorzsában.
- Tálalás: Az elkészült gombócokat édes tejföllel kínáljuk.