Spenótkrémes tészta sörélesztőpehellyel
Leginkább a növényi étrendet követők között népszerű alapanyag a sörélesztő pehely, de bátran kijelenthetjük, hogy nem csak az ő étrendjükben tehet jó szolgálatot rendszeres fogyasztása. A sörhöz annyi köze van, hogy a sörgyártásból visszamaradt, már inaktív élesztőgombáról van szó. Élesztő, mert - a tévhitekkel ellentétben - bizony az élesztők közé sorolható, technikailag ugyanúgy a Saccharomyces cerevisiae egysejtű gombafajról van szó, mint amit a pékiparban is használnak. A sörélesztő pehely személyében egy komlón vagy árpán nevelt készítményt ismerhetünk meg, amit aztán hővel inaktiválnak, majd mosnak, szárítanak. E folyamatnak köszönhetően koncentrálódik jótékonyanyag-tartalma, kifejezetten tápanyagdús reform alapanyagról van szó.
- Energiatartalma alacsony (300-350 kcal/100 g - de aki ennyit megeszik egyszerre, le a kalappal előtte).
- Kiváló minőségű fehérjetartalma 45-50%(!).
- Szénhidráttartalma 10-20%, zsír pedig 3-5%-ban található benne.
- Legfontosabb mikrotápanyagai között a B-vitaminokat, a krómot, a cinket, a szelént, a folsavar és a káliumot kell kiemelni.
- Szintén a tévhitekkel ellentétben: NINCS benne B12-vitamin, hacsak nem dúsított formáról van szó. A @benefittreform terméke ilyen. Mindig olvassatok élelmiszercímkét!
- Általános “szépítő” hatással bír, hozzájárul a bőr, a körmök és a haj szépségéhez.
- A sörélesztő a legjobb krómforrásunk, mely nyomelem segít csökkenteni az étvágyat, azáltal, hogy vércukorszint-szabályozó szerepe van.
- Kiváló szelénforrás, amire kivétel nélkül mindenkinek nagy szüksége van, de hohohó, pajzsmirigyproblémákkal küzdőknek meg végképp!
A sörélesztővel megbolondított spenótkrémes tészta 4-6 adagjához fogj 2 közepes édesburgonyát, 1 nagyobb cukkinit és 4-5 marék friss spenótlevelet. A batátát hámozd meg, a cukkinivel együtt alaposan mosd meg, majd felkockázva mehet a tűzre, főzd puhára. A spenótot áztasd be, legalább 2x cserélj alatta vizet. A nagyobb levelek vastag szárát vágd le/tépd le, éles késsel vágd apróbb darabokra a leveleket, majd hevített serpenyőbe öntsd 1 evőkanál olívaolajat, dobd rá a zöldet. Forgasd át, ízesítsd sóval, borssal, zúzott fokhagymával. Az édesburgonyát, cukkinit turmixold össze egy kevés főzőlével (tudod, utólag hígíthatod, de sűríteni sokkal macerásabb!), add hozzá a spenótlevelek kb. 1/3-át, azzal is turmixold össze. Mehet bele szerecsendió, 1-2 evőkanál (vagy ízlés szerint) sörélesztőpehely. Az étrendednek megfelelő, kifőzött tésztával forgasd össze a szószt, keverd bele a párolt spenótleveleket is. Ha még laktatóbbá tennéd, reszelt sajttal, juhtúróval, tehéntúróval, ricottával vagy habart tojással tálald. Jó étvágyat!