Vegán lencsefasírt hajdinával
Hozzávalók:
1/2 pohár hajdina (6 órát érdemes áztatni)
1/2 pohár lencse (1 éjszakát érdemes áztatni)
3 evőkanál csicseriborsó liszt
3/4 teáskanál himalája só
¼ teáskanál kurkuma
¼ mokkáskanál szárított bazsalikom
¼ mokkáskanál szárított oregánó
¼ mokkáskanál szárított római kömény
¼ mokkáskanál szárított koriander
1 csipet bors
1 csokor petrezselyem
Víz szükség esetén
Benefitt kókuszzsír
1. Öntsük le az áztató levet a hajdináról és mossuk át!
2. Ugyanígy járjunk el a lencsével is. Az áztatás hatására könnyebben megfőnek a hüvelyesek és a gabonák, továbbá emészthetőbbé válnak.
Illetve az áztatás hatására olyan anyagok is távoznak belőlük, amik nehezítenék a bennük található vitamin és ásványi anyagok felszívódását.
3. Tegyük fel főni kis sóval a lencsét és a hajdinát is.
4 (habzó lencse hajdina, fehérje kicsapódás) animáció
https://1drv.ms/v/s!AoNpFIVE0zZWgs47OD8hJH8DgemqjQ***
5. Mikor puhára főtt a lencse és a hajdina, tegyük egy tálba.
6. Sózzuk.
7. Fűszerezzük!
8. Egy villa segítségével törjük át.
11. Majd tegyük hozzá a csicseriborsó lisztet. A csicseriborsó liszt (de a sárgaborsó liszt is ugyanilyen jó) az egyik legjobb tojáshelyettesítő. Összefogja a fasírtokat, tésztákat stb.
Ha nem elég nedves a keverékünk, akkor tehetünk hozzá vizet, illetve ha túl lédús, akkor ajdunk még hozzá lisztet. A keveréknek puhának és nedvesnek kell lennie, de együtt kell maradnia.
12. Keverjük össze és a végén friss aprított petrezselyemmel bolondítsuk meg.
13. Kézzel formázzunk belőle kisebb fasírt formákat.
14. Forró, bő kókuszolajban süssük ki. Pár perc kell neki, ahhoz, hogy átsüljön és kívül ropogós aranybarna színt kapjon. Fontos, hogy elegendő olajat használjunk és kellőképpen forró legyen, mielőtt beletesszük a fasírtokat. Ne érjenek egymáshoz a fasírtok, mert akkor széteshetnek.
15. Majd egy konyhai papírtörlőn csöpögtessük le és tálalhatjuk is.
16. Én most salátafőzeléket készítettem hozzá. Nagyon jól illett a fasírt ropogósságához, a krémes állagú főzelék.