Vörös boros pulykacomb, gluténmentes burgonya fánkkal, angol parajjal
Burgonya fánk
Hozzávalók
- 500 g főtt burgonya (és főzőleve)
- 300 g Benefitt szénhidrátcsökkentett gluténmentes fánk lisztkeverék
- só, frissen őrölt bors
- 20 g élesztő
- 2 db tojás
Az áttört héjában főtt burgonyát, a fánk lisztkeveréket, a tojást tegyük keverőtálba, ízesítsük sóval őrölt borssal. A burgonya főzővizében felfuttatott élesztőt egy kevés zsiradékot hozzáadva keverjük össze a tésztát. Hagyjuk pihenni, majd kanállal kiszaggatva bő zsiradékban süssük aranybarnára.
Vörösboros pulykacomb
- 1000 g pulykacomb filé
- 150 g vörös hagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 200 g sárgarépa
- 100 g fehér répa
- 100 g zeller gumó
- 50 g zsiradék (lehet: étolaj, sertés-, vagy liba-kacsazsír)
- 300 ml száraz vörösbor
- 50 ml paradicsompüré
- 200 g zöldség, vagy húsalaplé
- 4 db babérlevél
- só, frissen őrölt bors
- 2 g szárított, vagy 8-10 szál friss kakukkfű
Elkészítés
A pulykacomb filét sózzuk, borsozzuk, majd kevés zsiradékban süssük elő. A sülő pulykához tehetünk egy kevés füstölt szalonnát is. Amíg a hús pirul, összevágjuk a sárgarépát, zellert, vöröshagymát, fehérrépát nagyobb darabokra.
A megpirult pulykacombot vegyük ki és a visszamaradt zsiradékban pirítsuk meg a zöldségeket. A megpirult zöldségeket vegyük ki, majd a forró zsiradékban pirítsunk fokhagymát, tegyük bele a paradicsompürét, a kakukkfüvet, babérlevelet. Öntsük fel a vörösborral, alap lével és tegyük bele vissza a húst. Sózzuk és visszateszünk a hús mellé néhány hagymát, szalonnát. Fedjük le fóliával és 1 órára tegyük a 160 fokra előmelegített sütőbe. Mielőtt elkészül, adjuk hozzá az előpirított zöldségeket, és kb. 20 perc alatt pároljuk készre.
Angol parajet
Hozzávalók:
- 400 g spenót levél
- 4 gerezd zúzott fokhagyma
- só, őrölt bors
- 40 ml étkezési olaj
Elkészítés:
A spenót leveleket forró serpenyőben kevés zsiradékon megroppantjuk. Ízesítsük sóval, őrölt borssal, zúzott fokhagymával.
Tálalás
A pulykát szeleteljük fel. A spenótot halmozzuk a tányérra és tegyünk mellé zöldségeket. Tegyük rá a felszeletelt húst a zöldségekre, és a mártással locsoljuk meg az ételt. A fánkot vágjuk félbe és tegyük a zöldség és a hús tetejére.